22
ЛИП
2016

Олівер Стоун вперше приїхав на Comic-Con

Вперше за майже 50-річну історію конвенту Comic-Con відвідав режисер Олівер Стоун. Він повідомив, що його фільм «Сноуден» не хотіла брати жодна студія.
 
Кадр з фільму «Сноуден»

Зал H виставкового центру в Сан-Дієго, звичний до величезних натовпів на презентаціях, ще ніколи не був налаштований настільки серйозно. Ледве Олівер Стоун сказав, що сьогоднішнє суспільство знаходиться близько до того, що описано в книзі Джорджа Оруелла «1984», зал зрозумів, що розмова буде невеселою.

Документальний фільм про Едварда Сноудена «Citizenfour: Правда Сноудена» отримав премію «Оскар», але велике питання, як Голлівуд прийме фільм Олівера Стоуна «Сноуден». Як розповів режисер, незважаючи на хороший сценарій, відмінний акторський склад і пристойний бюджет, жодна студія Голлівуду не взялась за виробництво фільму.

В результаті фінансування було знайдено у Франції і Німеччині, де в основному і пройшли зйомки. Стоун тричі зустрічався зі Сноуденом в 2014 році, спеціально приїжджаючи для цього до Москви. «Він не хотів, щоб ми знімали про нього кіно, - каже режисер. - Але він пройшов через болісно особисту історію. Прийняв складне рішення, коли йому було всього 29 років. І за ті два роки, що я знайомий з ним, Едвард жодного разу не падав духом перед лицем опозиції».

 
На фото: Олівер Стоун

Крім розслідування журналіста The Guardian (у фільмі його грає Закарі Квінто), фільм заснований на книзі адвоката Сноудена Анатолія Кучерена «Час восьминога». Звичайно, багато що у фільмі буде драматизувати, але ще більше Стоуна хвилює кількість невідомої інформації навколо історії Сноудена.

Зйомки почалися в лютому 2015-го, але, за визнанням режисера, сценарій продовжував жити своїм життям і змінювався навіть в процесі монтажу. За словами Олівера Стоуна, його фільм не займає певну позицію. Він показує тільки те, що трапилося.

Про свої зустрічі зі Сноуденом Стоун згадував з натхненням: «Це дуже рішуча і спокійна людина. Хоча сумніваюся, що він бачив багато моїх фільмів».

До Стоуна приєдналися виконавці головних ролей: Джозеф Гордон-Левітт, який грає Сноудена, Шейлін Вудлі, яка зіграла його подругу, і Закарі Квінто, що з'явився в ролі англійського журналіста. Гордон-Левітт назвав Стоуна «одним з головних патріотів в американському кінематографі» ​​і додав: «Якщо ти до чогось небайдужий і бачиш, як з предметом пристрасті відбувається щось погане, то ти не мовчиш, а шукаєш шляхи виправлення».

 
На фото: Джозеф Гордон-Левітт

Гордон-Левітт навчався голосу і манерам Сноудена по документальній стрічці «Citizenfour». Стоун похвалив актора, сказавши, що він звучить в точності так само, як його герой. Шейлін Вудлі зізналася, що політично активною не була, поки не почалася передвиборна гонка за пост президента США. Всі актори зустрічалися з людьми, яких вони грають (Джозеф Гордон-Левітт розмовляв зі Сноуденом в Москві).

Звичайно, Стоун і Гордон-Левітт торкнулися теми небезпеки тотального стеження, оскільки вона змінює нашу поведінку. «По-моєму, питання не в тому, чи потрібна тобі приватність чи ні, - вважає актор. - Проблема в тому, що конституція гарантує нам право на особисте життя, і тут як раз багато що змінилося. Нам слід проаналізувати це».

Питання глядачів були найрізноманітнішими. Наприклад, хтось пожартував, що студії не хочуть, щоб Стоун знімав романтичну комедію. «Студії взагалі не хочуть, щоб я хоч щось знімав!» - розсміявся режисер. Але потім один з відвідувачів підняв тему додатка Pokemon Go, і Стоун вибухнув тирадою про його небезпеки. «Це новий рівень вторгнення в особисте життя, - заявив Стоун. - Вони збирають дані про кожну людину в цьому залі. Це називається капіталізмом спостереження».

Закарі Квінто додав, що теж категорично проти програми, але не любить, коли фанати розповідають йому про те, як Pokemon Go об'єднує людей. «У всьому потрібен баланс», - підсумував актор.

На Comic-Con був представлений новий трейлер фільму.

 

За матеріалами Entertainment Weekly, Coming Soon, Variety.
 
Джерело: kinopoisk.ru
Переклад: kinobox.in.ua
#####