03
СЕР
2016

Люк Бессон розплатиться за плагіат «Втечі з Нью-Йорка»

Апеляційний суд Парижа ухвалив, що режисер Люк Бессон повинен виплатити 450 000 євро в якості відшкодування збитку Джону Карпентеру і StudioCanal за масове запозичення ключових елементів з фільму «Втеча з Нью-Йорка» в картині «Напролом».
 
«Напролом»

Бойовик «Напролом», що вийшов в 2012 році, виявився ідентичним сюжетом в картині Карпентера. У фільмі Бессона Гай Пірс грає помилково засудженого, якому пропонують свободу в обмін на порятунок доньки президента Сполучених Штатів Америки з найнеприступнішої в'язниці у всесвіті. У фільмі Карпентера герой Курта Рассела повинен допомогти главі держави вибратися з Манхеттена, де розташована гігантська колонія суворого режиму.

Зауважимо, що критики вже давно проводили паралелі між цими двома картинами. Журнал Box Office свого часу називав «Напролом» «хитрою і безсоромною підробкою». В The Guardian помічали, що «Джон Карпентер цілком може розцінювати цей фільм як ремейк своєї «Втечі з Нью-Йорка».

 
На фото: Люк Бессон

Спочатку Карпентер хотів отримати 2,2 мільйона євро, заявивши, що його фільм був скопійований. У минулому році суд виніс рішення на його користь і зобов'язав Бессона виплатити 85 000 євро Карпентеру, його співавтору Ніку Каслу і компанії StudioCanal, якій належать права на «Втечу з Нью-Йорка». Представники Бессона опротестували це рішення, вказавши, що «Втеча з Нью-Йорка» також багато в чому нагадує суміш класичного вестерну «Ріо Браво» і «Шаленого Макса». Апеляційний суд не погодився і збільшив величину збитку більш ніж в п'ять разів.

Джон Карпентер зараз знаходиться в турі по Америці з концертним шоу, де виповнюється його ретрофутурістична кіномузика.

 
Кадр з фільму «Втеча з Нью-Йорка»

Люк Бессон щільно зайнятий розкруткою свого нового проекту «Валер'ян і місто тисячі планет», сцени з якого були представлені на недавньому конвенті Comic-Con. Фільм вийде в прокат в середині наступного року.

Deadline

 
Джерело: kinopoisk.ru
Переклад: kinobox.in.ua
#####