04
СЕР
2016

Гібсон і Пенн створять Оксфордський словник англійської

Компанія Voltage Pictures підтримає проект мрії Мела Гібсона «Учитель і безумець», в якому йтиметься про створення Оксфордського словника англійської мови.

У 1998 році Гібсон придбав права на книгу Саймона Вінчестера «Учитель і безумець: Історія вбивства, божевілля і створення Оксфордського словника англійської мови». Весь цей час актор хотів запустити в розробку фільм по книзі, який планував знімати сам, проте ніяк не складалося.

 
На фото: Мел Гібсон

Зараз кермо влади проектом в руках у Фарада Сафіна, сценариста фільму Гібсона «Апокаліпсис». Він не тільки попрацює над адаптацією книги, а й дебютує в режисурі цим фільмом.

Мел Гібсон зіграє Джеймса Мюррея, який за життя ніколи не був удостоєним професорського звання. Шотландський філолог і лексикограф сер Мюррей в 1879 році почав роботу зі складання нового словника англійської мови. Робота повинна була тривати 10 років, а словник повинен був зайняти чотири томи на 7000 сторінок в цілому.

У підсумку словник був опублікований в 1928 році. 12 томів містили в собі 414 825 визначень слів і 1 827 306 витягів з прикладами. Лексикон Оксфордського словника покриває всі варіанти, що існують або існували в англійській літературній і розмовній мові починаючи з 1150 року. У ньому дається їх докладний етимологічний, семантичний, орфографічний, орфоепічний та граматичний опис.

Цікаво, що в роботі над словником Мюррея допомагав доктор Вільям Честер Майнор, американський військовий хірург, який в момент складання словника знаходився в психічній лікарні за вбивство. Майнор доповнив словник на 10 000 слів. На роль цього персонажа Гібсон запросив Шона Пенна.

 
На фото: Шон Пенн

Відзначимо, що Мел Гібсон і Шон Пенн ніколи раніше не працювали разом. Кар'єри акторів складалися досить схожим чином. Обидва з'явилися в кіно в кінці 1970-х - початку 1980-х, пішли в режисуру і не раз опинялися в центрі скандалів.

Нова режисерська робота Мела Гібсона - військова драма «З міркувань совісті» - буде показана в рамках Венеціанського кінофестивалю.

THR

 
Джерело: kinopoisk.ru
Переклад: kinobox.in.ua
#####