11
ЛИС
2016

Чому найпопулярніша їжа в кінотеатрі - попкорн?

У двох словах: американська історія. А тепер докладніше.

Спочатку кінотеатри робилися на манер звичайних театрів: пафосного виду, червоні килими, ось це ось все. І, як в театрах, жерти під час сеансу було не комільфо. До того ж кіно було німим, і відволікатися на хрест і запах чужих ласощів нікому не хотілося.

 

У 1927 році кіно нарешті обзавелося звуковою доріжкою і кінотеатри стали доступніші для публіки усіх сортів: навіть вміти читати вже не було потрібно. Але попкорн залишався вуличним снеком простолюдів, якому не місце в кінотеатрі.

А потім грянула Велика Депресія.

Люди, намагаючись якось відволіктися від загальної печальки, йшли в кіно - це було недорого. І несли з собою куплені у вуличних лоточників пакети попкорну - вони коштували 5-10 центів, можна було дозволити, якщо вже на квиток вистачало.

Спочатку кінотеатри з цим боролися. Потім робили правило - попкорн можете здати разом з пальто в гардероб. Але люди все несли з собою різні ништяки, і власники зрозуміли, що боротися не вигідно. Спочатку самим лоточникам дозволили оселитися в лобі (або на вулиці біля входу), а потім здогадалися позбутися посередника і смажити попкорн самостійно - так вигідніше.

 

Стало очевидно, що продавати всякі ништяки при кінотеатрах вигідно. Доходило до того, що пафосні кінотеатри, де їжа і напої були як і раніше під забороною, втрачали клієнтуру.

Звичайно, не єдиним попкорном ситий американець. Цукерки та солодка газована вода теж користувалися попитом - поки не прийшла Друга світова. Поставки цукру йшли з Філіппін, але США виявилися від них відрізані. Залишався попкорн, кукурудза і сіль не була проблемою.

Так попкорн став невід'ємною частиною кінотеатру. У свій час він почав втрачати популярність, в 1960-ті, оскільки телебачення входило в кожен будинок, можна було не вставати з дивана, а готувати попкорн самостійно багато мороки, але спритні американські бізнесмени стали виробляти різні упаковки по типу "розігріти і готово", так що домашній кіноперегляд теж проходить під упаковку смаженої кукурудзи.

Скажімо так: якби законодавицею соціальних мод була Росія, а не Америка, то в кінотеатрах клацали б сємки.

 
Джерело: thequestion.ru
Переклад: kinobox.in.ua
 
#####