22
ГРУ
2016

Дені Вільньову запропонували зняти «Дюну»

Режисер «Прибуття» та «Того, хто біжить по лезу 2049» веде переговори про постановку нової екранізації роману Френка Герберта.

Як повідомляє Variety, Дені Вільньов отримав пропозицію від студії Legendary зняти фільм за культовим романом Френка Герберта. Поки переговори знаходяться на початковій стадії.

 
На фото: Дені Вільньов

«Дюна» вже була екранізована в 1984 році. Спочатку фільм мріяв зняти чилієць Алехандро Ходоровський, причому в його грандіозні плани входила не тільки 10-годинна картина, але і участь таких зірок, як Сальвадор Далі, Орсон Веллс, Мік Джаггер і Ален Делон.

На жаль, проекту Ходоровського не судилося збутися (але про нього є дуже захоплюючий документальний фільм «"Дюна" Ходоровського»), і в результаті режисерське крісло зайняв Девід Лінч. Його «Дюна» стала розчаруванням як для критиків, так і для глядачів. Згодом стрічка набула культовий статус. Набагато пізніше роман мігрував на телебачення, а «Діти Дюни» познайомили американського глядача з Джеймсом МакЕвоєм.

 
Кадр з фільму «Діти Дюни»

Дія «Дюни» відбувається в далекому майбутньому на планеті Арракіс, також відомої як Дюна. На відкритій місцевості тут панують піщані хробаки, в печерах зачаїлися блукачі-Фремо, а головним ресурсом є таємнича речовина під назвою пряність. За владу над планетою борються будинки Атрейдесів і Гарконненів. Головний герой - спадкоємець будинку Атрейдесів, Пол, якого населення Дюни приймає за месію.

Роман Френка Герберта був опублікований в 1965-му і завоював дві головні науково-фантастичні премії - «ХГ'юго» та «Небула». Згодом письменник написав до нього кілька продовжень.

Нова «Дюна» - один з відомих голлівудських довгобудів. У 2007-му студія Universal заявила про підготовлюваний проект, але через два роки права придбала студія Paramount. Пітер Берг і П'єр Морель могли б зняти фільм, проте зійшли з дистанції.

 
Кадр з фільму «Дюна»

У 2014 році ізраїльський режисер Арі Фольман заявив, що хотів би поставити анімаційний фільм за романом Герберта на основі матеріалів Ходоровського. На жаль, цей проект також не був реалізований.

Студія Legendary придбала права на «Дюну» в листопаді 2016-го. Схоже, що зволікати з новою версією роману Герберта не збираються.

Дені Вільньов зараз працює над сиквелом культової фантастики Рідлі Скотта «Той, що біжить по лезу». Канадський постановник, чиє «Прибуття» отримало чимало позитивних відгуків, перетворюється в головну надію Голлівуду по втіленню фантастики на великому екрані.

Variety

 
Джерело: kinopoisk.ru
Переклад: kinobox.in.ua
 
#####