23
БЕР
2017

«Зоотрополіс» підозрюють в плагіаті

Сценарист Гарі Голдман запевняє, що двічі представляв студії Disney проект, схожий на «Зоотрополіс».

Серйозний судовий розгляд загрожує студії Disney. Сценарист і продюсер Гарі Голдман, який працював над фільмом Пола Верховена «Згадати все» і фантастикою Стівена Спілберга «Особлива думка», в минулий вівторок подав позов до суду Каліфорнії. Він стверджує, що Disney вкрала у нього ідею мультфільму «Зоотрополіс».

 
«Зоотрополіс»

На початку позову процитовані слова режисера «Зоотрополісу» Байрона Ховарда: «Якщо вам здається, що ви когось копіюєте, не переживайте, тому що коли вміст проходить через вас, то ви привносите в історію свою унікальну перспективу».

«Вони вчинили так і зі «Зоотрополісом», коли скопіювали історію Гарі Голдмана, - йдеться в позові. - Голдман двічі - в 2000 і в 2009 роках - презентував Відповідачу свою франшизу, в якій фігурували ігровий компонент під назвою Looney і анімований під назвою «Зоотрополіс». Він представив сценарну заявку, синопсис, опис персонажів, ілюстрації з зображеннями героїв і інші матеріали. Він навіть придумав назву франшизи - «Зотрополіс» (в позові фігурує оригінальна назва Zootopia). Замість того, щоб придбати роботу Голдмана, Відповідач заявив, що не зацікавлений в проекті та відіслав його. Потім, у відповідності зі своєю культурою копіювання, Відповідач скопіював роботу Голдмана. Тему, сюжет, персонажів і діалоги».

До позову додається ось таке порівняння.

 

Голдман співпрацював з Disney раніше. У 2007 році його найняли для роботи над сценарієм адаптації коміксу Стена Лі Blaze. Згодом Лі нібито називав Голдмана своїм улюбленим сценаристом.

Представники Disney стверджують, що позов Голдмана «рясніє помилковими твердженнями» і є спробою «привласнити собі авторство успішного фільму». Студія має намір «люто» захищати своє авторство в суді.

 
Кадр з мультфільму «Зоотрополіс»

До анімаційних фільмів створеним Disney і Pixar не раз висували позови про плагіат. Так було з «Королем-левом», «Історією іграшок», «Корпорацією монстрів», «Думками навиворіт» та іншими.

THR

 
Джерело: kinopoisk.ru
Переклад: kinobox.in.ua
 
#####