07
КВІ
2017

Де починається кіно?

Кіно зародилось в Україні чи Франції? Досить суперечливе питання, початок якого тягнеться ще з ХІХ століття.

Багато кому відомо, що перший показ кінострічки було здійснено братами Люм’єр у Парижі в березні 1895 року. Проте претендентами на право першості було декілька!

Перш за все згадаємо Томас Едісона, що створив кінескоп, проте недоліком котрого було лише те, що картинки могла бачити лише одна людина. Але створивши кінескоп та лампу до нього - Едісон надав сильний поштовх розвитку кіноісторії.

 
На фото: Томас Едісон

Наступний претендент — українець Йосип Тимченко. Він ще у 1893 році винайшов перший у світі кінопроектор. У листопаді 1893 року в одеському готелі «Франція» відбулася публічна демонстрація двох кінофільмів, знятих створеним «кінескопом» Тимченка на Одеському іподромі: «Вершник» та «Метальник списа». В січні 1894 року на IX з'їзді дослідників природи та лікарів Російської імперії Тимченко за допомогою свого апарату демонстрував зображення на екрані. Учасники з'їзду схвально сприйняли апарат Тимченка й висловили подяку винахіднику проте цього було за мало, що б надати поштовху до розвитку тогочасного кінематографу, хоч і презентація кіноапарату Тимченка відбулася за 2 роки до тріумфу братів Люм’єр в Парижі.
 
На фото: брати Люм'єр

Ще одна постать, що має безпосереднє відношення до зародження українського кіно і кінематографу в цілому — Альфред Костянтинович Федецький. Він удосконалив кінознімальний апарат, яким від 1896 року вперше в Україні почав знімати фільми хроніки. Також його заслугою став перший в Україні публічний показ фільмів, що відбулися 2 грудня 1896 — у приміщенні Харківського оперного театру.

Важко сказати, чому слава безпосереднього винаходу кіно закріпилася за братами Люм’єр. Можна припустити, що саме через скептицизм тодішньої влади Йосип Тимченко не отримав достатньої уваги до свого винаходу, котрий так і не отримав патент. Проте з впевненістю можна сказати, що кіно справді українське – було, є і буде, хоч які важкі часи воно переживає.

 
На фото: Олександр Довженко
 
#####