11
КВІ
2017

«Форсаж 8» – те, чим дивувала франшиза

Незабаром на великі екрани з гуркотом ввірветься новий «Форсаж 8» і ось деякі факти, що здивують не тільки тих, хто не бачив жодної частини, але й вірних прихильників франшизи.
 
На фото: Він Дізель

З чого все почалось
Ідею «Форсажу» продюсерам подав журналіст Кен Лі – автор статті «Гонщик Ікс», надрукованій в журналі Vibe 1998 року. В публікації йшлось про вуличних гонках, котрі незаконно проводились у нью-йоркському районі Квінс. Перша частина майбутнього кіносеріалу вийшла на екрани у 2001 році і зібрала у світовому прокаті $207 млн, при бюджеті в $70 млн. Студія Universal, довго не роздумуючи, дала добро на зйомки продовження історії.
 
Дізель ВІН – WIN!
Єдиний фільм з серії, де не з’явився виконавець однієї з головних ролей – Він Дізель – став «Форсаж 2». За чутками, актору не сподобався сценарій, тому він вирішив відмовитись від зйомок. Разом з ним пішов з проекту і режисер першої частини Роб Коен. Пізніше вони разом поставили екшн бойовик «Три Ікси». Не дивлячись на те, що Він Дізель не являється основним героєм «Потрійного форсажу», він все ж з’являється на останніх хвилинах фільму. За цю роль студія не заплатила йому ні центу, але передала Дізелю права на стрічку «Хроніки Ріддіка» (2004 р), в якій він зіграв головну роль.


Ламати – не будувати
Видання The Hollywood Reporter підрахувало, кількість суперкарів знищених за період існування всієї кіносаги «Форсаж». Як виявилось, 142 автомобілі з тих, що використовувались в зйомках, відновленню не підлягають, ще 169 потребують невідкладного ремонту. Крім того, було пошкоджено ще 37 різноманітних транспортних засобів: вантажівок, військової техніки, автобусів, літаків, катерів і тд. Рекордсменом серед знищених машин, поки що, являється сьома частина кіносерії.

 
Кадр з фільму «Форсаж 6»
 
«Оскари» Форсажу
В фільмі «Форсаж 8» з’явилось зразу дві володарки премії «Оскар»: Шарліз Терон та Хелен Міррен. Терон, між іншим, зіграла роль головного противника сім’ї Торето, та переманила самого Домініка на свою сторону.
 
Їх більше, ніж ви думаєте
В рамках кіносерії вийшло два короткометражні фільми, в центрі сюжету яких – історія головних героїв «Форсажу». Перша стрічка отримала назву «Вмикай турбонаддув» і розповідала про життя Браяна О’Коннора між подіями першого і другого фільмів. Друга короткометражка – «Бандити» – розповідає про те, як познайомились основні персонажі «Форсажу 4». Обидва фільми були офіційно видані на DVD.

Послідовність на яку не начхати
Сюжетна лінія кіносерії дещо більш заплутана: «Форсаж 7» став продовженням «Потрійний форсаж: Токійський дрифт», тоді як четверта, п’ята та шоста частини «Форсажу» були лише його передісторіями. Таким чином дивитись фільми потрібно у такому порядку: «Форсаж», «Подвійний форсаж», «Форсаж 4», «Форсаж 5», «Форсаж 6», «Потрійний форсаж: Токійський дрифт», «Форсаж 7», «Форсаж 8».
 
Вигідна справа сімї
Загальні збори семи частин, що виходили на кіноекрани, складають $3,9 млрд, а на їх виробництво було затрачено $759 млн. Також «Форсаж 7» входить у список найкасовіших фільмів світу з зборами у $1,516 млрд

«Форсаж 8» - нова історія
В березні цього року Він Дізель оголосив, що фільм «Форсаж 8» стане початом нової трилогії. Прем’єра «Форсажу 9» запланована на 19 квітня 2019 року, а «Форсаж 10» побачить світ 2 квітня 2021 року.
 

 
Прем’єра нової історії13 квітня, дистриб’ютором фільму в Україні є B&H film distribution.
 
Джерело
Переклад: kinobox.in.ua
 
#####