10
КВІ
2015

Студія Disney розробляє кіноверсію «Піноккіо»

Студія Disney розробляє кіноверсію «Піноккіо»

Сценарій за мотивами казки Карло Коллоді напише Пітер Хеджес, номінант на премію «Оскар» за адаптацію роману Ніка Хорнбі «Мій хлопчик». Також на його рахунку сценарії до фільмів «Що гризе Гілберта Грейпа?», «Свято Ейпріл» і «Закохатися в наречену брата».
 
Кадр з мультфільму «Піноккіо» 1940 року

Історія про вирізану з розмовляючого поліна маріонетку була опублікована ще в 1883 році. Мультфільм, знятий на студії Волта Діснея, вийшов в 1940 році, ставши другою повнометражною анімацією після «Білосніжки і семи гномів». Коли аніматор Норман Фергюсон запропонував Діснею зняти фільм про пригоди Піноккіо, Волт працював над «Бембі», відчуваючи величезні труднощі з реалістичним зображенням тварин. Прочитавши казку, Дісней загорівся бажанням екранізувати її, і робота над «Бембі» була відкладена.

 
Кадр з мультфільму «Білосніжка і сім гномів» 1937 року
 
Зазначимо, що Френсіс Форд Коппола ( продюсер фільмів «Елітне суспільство», «На дорозі») на початку 1990-х намагався екранізувати «Піноккіо» на Warner. Однак проект застопорився у виробництві і вилився в судовий процес режисера проти студії. Замість затребуваних 80 мільйонів доларів, в які Коппола оцінював збитки, режисер отримав 20 мільйонів.

Казку Коллоді чудово переробили. З холодного, грубого, невдячного створення Піноккіо перетворився на симпатичну маріонетку, яка була більше схожа на справжнього хлопчика, ніж на дерев'яну ляльку. Малювати «Піноккіо» почали у вересні 1938 року, а в прокат він вийшов в лютому 1940-го.
 
Кадр з мультфільму «Піноккіо» 1940 року

Кіноверсія «Піноккіо» від студії Disney - це не єдиний проект за твором Карло Коллоді. Гільєрмо дель Торо (продюсер фільму «Тихоокеанський рубіж» та недавнього мультфільму «Книга життя») з 2008 року розробляв ляльковий фільм про Піноккіо, більш похмурий по тону, ніж діснеївська екранізація. Проект забуксував через відсутність фінансування, але зараз є ймовірність, що він зрушить з мертвої точки, оскільки їм зацікавилися європейські інвестори.
 
Кадр з мультфільму «Піноккіо» 1940 року

Студія Warner в 2010 році оголосила про запуск у виробництво нової версії «Піноккіо», яка повинна була стати переосмисленням відомої казки. Роберт Дауні молодший міг зіграти Джепетто, якому у фільмі відводилася велика частина часу. Два роки тому до проекту приписували Тіма Бертона (режисер фільму «Похмурі тіні»), але з тих пір про картину нічого не було чутно. Звичайно зазначимо, що Дауні відомий за своєю роллю Залізної людини, але крім цього він виконав головну роль у фільмах «Шерлок Холмс» та «Суддя».
 
Роберт Дауні молодший у фільмі «Суддя»

Студія Fox має у себе в загашнику сценарій під назвою «Три халепи Джепетто», який фігурував в «Чорному списку» 2011 року. Це приквел «Піноккіо» про молодість столяра, але з його запуском теж ніхто не поспішає.

Відзначимо також, що існує комікс «Піноккіо, винищувач вампірів», до якого Голлівуд одного разу обов'язково добереться.

 
Джерело: kinopoisk.ru
Переклад: kinobox.in.ua
#####