16
СІЧ
2018

У Саудівській Аравії вперше за 35 років пройшов кінопоказ

Глядачів, які скучили за кіно, порадували анімаційним фільмом «Емоджі Муві».

У Саудівській Аравії, після тривалих 35 років заборони, вперше показали кіно. В одному з культурних центрів був збудований імпровізований кінотеатр. Усередині встановили кінопроектор і машину для попкорну. Глядачі змогли побачити повнометражні мультфільми «Емоджі Муві» і «Капітан Підштанько».

 
Кадр з мультфільму «Капітан Підштанько: Перше епічне кіно»

Як частина реформ, початих наслідним принцом Мохаммедом бін Салманом, другою людиною в державі, в березні повинен відкритися перший постійний кінотеатр. В результаті реформ в країні вже почали влаштовувати музичні концерти, виступи коміків, а жінкам дозволили водити автомобілі.

«На даний момент у нас просто немає підходящої для кінотеатрів інфраструктури, - зауважив організатор кінопоказу Мамдух Салім. - Так що ми намагаємося використовувати для показів альтернативні майданчики».

 

Рішення про перший кінопоказ, за словами Саліма, було прийнято ще 11 грудня 2017 року. До 2030 року влада планує відрити близько 300 кінотеатрів з 2000 екранами.

Кіноіндустрія, включаючи виробництво і показ фільмів, потрапила в Саудівській Аравії під заборону на початку 1980-х років під тиском консервативних ісламських клерикалів, які припиняли будь-які форми культурно-масових розваг. Реформи, що проводяться 32-річним принцом Мохаммедом бін Салманом, дозволили зняти обмеження, поки уряд намагається зменшити залежність економіки від видобутку і продажу нафти.

 
Джерело: uk.reuters.com
Переклад: kinobox.in.ua
 
#####