17
ЛИП
2018

Тімоті Шаламов зніметься в «Дюні» Дені Вільньова

Номінант на «Оскар» за мелодраму «Назви мене своїм ім'ям» отримав головну роль у новій екранізації роману Френка Герберта.

Тімоті Шаламов втілить на екрані Пола Атрейдеса, якого в «Дюні» Девіда Лінча грав Кайл МакЛоклен.


На фото: Тімоті Шаламов

Роман Френка Герберта був опублікований в 1965-му і завоював дві головні науково-фантастичні премії - «Х'юго» та «Неб'юла». Згодом письменник написав до нього кілька продовжень.

Дія «Дюни» розвивається в далекому майбутньому на планеті Арракіс, також відомої як Дюна. На відкритій місцевості тут панують піщані хробаки, в печерах зачаїлися блукачі-фремени, а головним ресурсом є таємнича речовина під назвою пряність. За владу над планетою борються будинки Атрідів і Харконнінов. Головний герой - спадкоємець будинку Атрідів, Пол, якого населення Дюни приймає за месію.


Кадр з фільму 
«Дюна»

Спочатку фільм мріяв зняти чилієць Алехандро Ходоровські, причому в його грандіозні плани входила не тільки 10-годинна картина, але і участь таких зірок, як Сальвадор Далі, Орсон Веллс, Мік Джаггер і Ален Делон.

На жаль, проекту Ходоровского не судилося збутися (але про нього є дуже захоплюючий документальний фільм «"Дюна" Ходоровського»), і в результаті режисерське крісло зайняв Девід Лінч. Його «Дюна» стала розчаруванням як для критиків, так і для глядачів. Згодом стрічка набула культовий статус. Набагато пізніше роман мігрував на телебачення, а «Діти Дюни» познайомили американського глядача з Джеймсом МакЕвоєм.

 
Джерело: deadline.com
Переклад: kinobox.in.ua
 
#####