27
ЖОВ
2015

Привидам «Багряного піка» нічого робити в Китаї

Картина Гільєрмо дель Торо «Багряний пік» зібрала в світовому прокаті поки всього 28,9 млн доларів, засмутивши виробників стрічки Legendary Pictures і Universal. Студії сподівалися на додатковий прибуток з Китаю, як це сталося з попереднім фільмом режисера «Тихоокеанський рубіж». Однак історію з привидами в китайському прокаті показати буде непросто.
 
«Багряний пік»

Готична історія про дівчину, яка вийшла заміж за таємничого високого красеня і опинилася в будинку з привидами, коштувала у виробництві відносно невелику для голлівудських проектів суму - 55 мільйонів доларів. Судячи з дискусій на найбільших кіносайтах Китаю Mtime і Douban, у «Багряного піка» були всі шанси стати хітом.

Але у картини дель Торо досі немає дати релізу в Китаї. Проблемою може стати порушення так званого «протоколу по відсутності привидів». Китайське Кінематографічне бюро ставиться негативно до фільмів, які «просувають культи або забобони». Цензори вже неодноразово посилалися на цей протокол, змушуючи голлівудські студії видаляти деякі сцени або ж зовсім усуваючи картини з прокату. Виключення робиться тільки для фільмів китайського виробництва, заснованих на китайській міфології.

 
Кадр з фільму «Багряний пік»

У 2006 році Disney пролетіла з прокатом другої частини франшизи «Пірати Карибського моря», оскільки картина включала в себе сцени з привидами і канібалами. Третій фільм зумів потрапити в китайський прокат, після того як студія перемонтувала його.

Однак перемонтувати «Багряний пік», де багато що пов'язано із зустріччю героїні (Міа Васіковська) з привидами, буде непросто. Точно такі ж проблеми випробує комедія «Мисливці за привидами» в наступному році.

 
Кадр з фільму «Багряний пік»

Китайські режисери навчилися обходити «примарний протокол», виписуючи оригінальні рішення в сценаріях. Так, в одному з недавніх фільмів, що не заснованому на міфології, героїня мучилася від зіткнення з привидами в будинку, але в підсумку виявлялося, що це лише її галюцинації, пов'язані з прийомом наркотиків. Інші режисери виправдовують зіткнення з привидами розладами психіки персонажів або сновидіннями. Іншими словами, привидів в китайському кіно не існує.

Legendary залишається сидіти і чекати, що вирішить Китай. Що ж до «Мисливців за привидами», то The Hollywood Reporter пропонує Полу Фігу зняти пару сцен, в яких виявиться, що Біллу Мюррею сниться: він Крістен Віг і полює за привидами.

 
Джерело: kinopoisk.ru
Переклад: kinobox.in.ua
#####