04
ЛИС
2015

Поліція проти Квентіна Тарантіно: новий виток конфлікту


На фото: Квентін Тарантіно

24 жовтня Квентін Тарантіно виступив проти поліцейського свавілля на Вашингтон-сквер. Заради цього мітингу, організованого правозахисником Корнелом Вестом в рамках соціального проекту #RiseUpOctober, Тарантіно спеціально прилетів до Нью-Йорка. Поліцейське насильство - одна з реальних проблем Америки, і Квентін не стримувався у виразах. Фраза «Я повинен називати речі своїми іменами: вбивство - вбивством, вбивць - вбивцями» облетіла світ. Одним із приводів для нової хвилі громадського протесту стала справа афроамериканки Сандри Бленд: у липні поліція штату Техас заарештувала її за порушення правил дорожнього руху, через три дні Бленд була знайдена повішеною у камері попереднього ув'язнення, і приводів сумніватися в офіційній версії - самогубство - більш ніж достатньо. 

Поліцейські різко відреагували на заяву режисера. Істина «На злодієві шапка горить» стосується і до служителів закону, проте резонанс слова Тарантіно отримали ще й тому, що були вимовлені всього три дні після загибелі вбитого при виконанні поліцейського Рендольфа Холдера. Тарантіно згадував Холдера і підкреслював, що «вбивство офіцера поліції - не менша трагедія», проте благодійна асоціація патрульних в особі еее голови Патріка Лінча виступила з вимогою бойкоту фільмів і діяльності Тарантіно.


Мітинг проти 
поліцейського свавілля на Вашингтон-сквер


З моменту первинного бойкоту, оголошеного на кінець жовтня, до нью-йоркським копам приєдналися поліцейські організації Лос-Анджелеса, Філадельфії, Чикаго та інших великих декількох містах США. Два дні тому проти Тарантіно виступили Благодійна асоціація патрульних Нью-Джерсі і Національна асоціація поліцейських організацій. Таким чином, на сьогодні Тарантіно, чий новий фільм - тригодинний вестерн «Мерзенна вісімка» - виходить в Америці 25 грудня, бойкотує 1000 поліцейських підрозділів і 241 000 окремих поліцейських.

Тим не менш, Тарантіно в боротьбі не самотній. На церемонії вручення кінопремій Голлівуду , що пройшла 1 листопада, на підтримку Тарантіно виступив актор Джеймі Фокс, зірка тарантіновського фільму «Джанго  вільний»: «Продовжуйте говорити правду і не звертайте уваги на тих, хто вас ненавидить».


На фото: Квентін Тарантіно та Джеймі Фокс

Виступ Фокса викликає сумніву в намірі Тарантіно вибачитися перед копами. Як говорить китайських художник і дисидент Ай Вейвей, «ніколи не вибачатися за мистецтво». Тарантіно, навіть громадську діяльність перетворює в мистецтво, точно не має за неї вибачатися.
 
Джерело: snob.ru
Переклад: kinobox.in.ua

 
#####