29
ГРУ
2015

Основні тенденції 2015 року в Голлівуді

Голлівуд продовжує трусити від розвитку стрімінг-сервісів, які вперто перетягують глядачів, а разом з ними і шматок фінансового пирога. Ностальгія, провали, зірки - дивимося, які тренди в кіно і кінобізнесі запам'ятаються у минаючому, 2015 році.

 Ностальгія править бал

 

«Шалений Макс: Дорога гніву» не зібрав рекордні суми, але після прем'єри на Каннському кінофестивалі, залишив у захваті критиків. Виявляється, у Джорджа Міллера є порох у порохівницях, і 70-річний режисер може знімати мало не енергійніше своїх колег. Хоча продовження його трилогії про Макса Рокатанском і отримало культовий статус, всі гроші дісталися двом іншим ностальгічним проектам.

Четвертий фільм про динозаврів, запущений в 1990-х на великі екрани Стівеном Спілбергом, поки є найкасовішим в 2015 році. «Світ Юрського періоду» заробив в світовому прокаті майже 1,7 мільярда, але на п'яти йому наступає «Форсаж 7», що став кінопамятником покійному Полу Вокеру - 1,5 млрд. доларів.

Швидше за все, всіх їх обжене інша щедро присмачена ностальгією картина - «Зоряні війни: Пробудження сили». У своєму прагненні не відриватися від «Нової надії» і дати сучасному глядачеві відчути ті ж емоції, що випробували їх батьки в 1977 році, Джей Джей Абрамс практично зробив ремейк картини Джорджа Лукаса, розбавивши його новими персонажами. Гра на ностальгії ще ніколи не була так прибуткова: «Пробудження сили» зібрало 1 мільярд доларів всього за 12 днів, тоді як «Світ Юрського періоду» зібрав цю ж суму за 13 днів.

Заодно можна згадати, як весь світ відзначав 21 жовтня 2015 - в цей день згідно фільму «Назад в майбутнє» Еммет Док Браун і Марті МакФлай прибули з 1985 року в майбутнє на машині «ДеЛореан».

«Дорослі» комедії видихалися

 

Ще зовсім недавно студія Warner збирала урожай грошей від прокату фільмів серії «Похмілля у Вегасі», що показала, що дорослому глядачеві до душі гумор на межі фолу. Комедії з рейтингом R, на які діти до 17 років допускаються тільки в супроводі батьків, ще недавно здавалися дуже непоганим капіталовкладенням.

Однак 2015 рік підступно спростував цю нову тенденцію. «Дорослі» комедії на кшталт «Третій зайвий 2», «Канікули», «Ніч перед похміллям» залишили студії дивуватися, заробивши у себе на батьківщині 81 млн, 58 млн і 42 млн доларів відповідно. Не зміг окупитися на батьківщині комедійний бойовик «Шпигунка» з Мелісою МакКарті, хоча картина з бюджетом в 65 мільйонів, заробила в світовому прокаті дуже непогану суму в 235 мільйонів.

Джудд Апатоу зі своєю недорогою «Дівчиною без комплексів» зумів добути для Universal 110 мільйонів в американському прокаті, але стрічку збагнув провал за кордоном: Емі Шумер не так добре знайома іноземному глядачеві.

Приклад комедії «Мачо і ботан 2», яка заробила в США 192 мільйони, а також знятої за якісь 18 млн картини «Сусіди» з касою в 150 млн, звичайно, гріють серця студійних чиновників. Але схоже, що з «дорослими» комедіями доведеться зав'язувати. Або переглядати підхід.

Жінки поступово виходять на перший план

 

Блокбастери, де жінки грають головні ролі, можна перерахувати по пальцях. Але 2015-й намагається переламати студії і показує, що цікаві героїні завжди знаходять відгук не тільки у глядачок, а й у їхніх супутників. Обманкою виявився «Шалений Макс», який висунув на перший план войовницю у виконанні Шарліз Терон. Зате в нових «Зоряних війнах» головна роль абсолютно чесно дісталася дівчині, та ще й нікому до цього не відомою.

Дженніфер Лоуренс завершила зйомки в образі Катніс Евердін в стрічках франшизи «Голодні ігри». «Місія неможлива: Нація ізгоїв» і «Kingsman: Таємна служба» представили нам яскравих героїнь у виконанні Ребеки Фергюсон та Софії Бутелли, а Шейлін Вудлі продовжує нести вахту у франшизі «Дивергент».

До речі, найпопулярніший в цьому році мультфільм студії Pixar - «Думками навиворіт» - розповідав про дівчинку і її емоції. Пригоди Радості і Печалі (теж, до речі, жіночих персонажів) заворожили світ, але варто пам'ятати, що це другий після «Відважної» фільм Pixar, де жінки грають головні ролі.

Відзначимо також, що «Пробудження сили», «Шалений Макс» і «Нація ізгоїв» ефективно обійшлися без чітко вираженої романтичної лінії. Жінки в цих фільмах - такі ж герої, як і чоловіки. Може, коли-небудь вони і позітхають під місяцем, але зараз їм ніколи.

Пам'ятаємо про «жіночі» рімейки «Мисливців за привидами», «Одинадцяти друзів Оушена» і «Нестримних» - вони маячать в майбутньому різної дальності. Студії поступово перестають боятися жінок, і це прекрасно.

На жаль, поки не можна сказати те ж саме стосовно жінок-режисерів, але ситуація явно починає змінюватися. Нехай і повільно.

Зірки світять тьмяно

 

Криза інституту зірок у Голлівуді з'явився не сьогодні, але в минулому році американський глядач чітко дав зрозуміти, що його не затягнеш на «Землю майбутнього» заради Джорджа Клуні, а «Пікселі» через участь Адама Сендлера теж дивитися не хочеться. Крім того, ім'я Анджеліни Джолі в якості режисера драми «Біля моря», а також участь Анджеліни з чоловіком Бредом Піттом у фільмі, не гарантує касових зборів.

Кріс Хемсворт може бути і знайомим глядачеві всього світу як Тор з фільмів Marvel, але якщо він грає китобоя в драмі Рона Ховарда «У серці моря», ще не означає, що на нього піде глядач. Все це приводить нас до наступної тенденції.

Провали

 

Так, цілих п'ять фільмів цього року зібрали у світі більше мільярда доларів. Але були і невдачі. «Пен: Подорож до Небувалії» коштував 150 мільйонів тільки у виробництві, але зібрав усього 35 млн доларів у США. Не знайшли свого глядача в Америці серйозні фільми на зразок «Прогулянки» і «Стіва Джобса». Провалилися «Джем і голограми» та «Віктор Франкенштейн».

«Термінатор: Генезис», незважаючи на підтримку Джеймса Кемерона, отримав масу негативу у критиків і глядачів. Збори в США склали всього 89 мільйонів, і майбутнє франшизи опинилося під питанням.

Що покаже майбутній рік в плані провалів? Наскільки серйозна ця тенденція, і чи можуть збутися передбачення Спілберга та Лукаса дворічної давності, час покаже вже зовсім скоро.

Реорганізації коротким рядком
  • Студія Marvel відбрунькувалася від Marvel Entertainment - чекайте змін в кращу сторону.
  • DreamWorks Animation скоротила виробництво і звільнила 500 чоловік. Тепер мультфільмів буде менше, але вони будуть якісніше.
  • Стівен Спілберг перевів свою студію на Universal.
  • Збанкрутувала компанія Relativity Media.
 
Джерело: kinopoisk.ru
Переклад: kinobox.in.ia
#####