14
СІЧ
2016

Пішов з життя Алан Рікман

Алан Рікман, один з найулюбленіших у світі британських акторів, зірка фільмів «Розум і почуття», «Міцний горішок» та серії «Гаррі Поттер», помер на 70-му році життя.
 
На фото: Алан Рікман

У випадку з ним можна сказати, що ніколи нічого не буває пізно. Загальна популярність до актора прийшла вже після того, як йому стукнуло 40 років, коли світ побачив його в «Міцному горішку».

Рікман втілив у фільмі образ чарівного й підтягнутого Ганса Грубера - з цього персонажа будуть ліпити всіх наступних голлівудських терористів. Причому важко було здогадатися, що екстреміста з ФРН грає британський артист, що пройшов класичну театральну виучку.

 
Кадр з фільму «Міцний горішок»

Дивне в тому, що навіть акторством він зайнявся досить пізно, розмінявши в 26 років професію дизайнера на Королівську академію драматичного мистецтва. Він грав у виставах за Шекспіром, Чеховим, Міллером. На початку 1980-х все частіше з'являвся на британському телебаченні.

«Міцний горішок» зробив його затребуваним як у Голлівуді, так і в національній кіноіндустрії. Після Ганса Грубера послідували «Робін Гуд - принц злодіїв» (шериф Ноттінгемський), «Розум і почуття» (полковник Брендон), «Майкл Коллінз» (Імон де Валера), «У пошуках галактики» (Олександр Дейн), «Догма» ( Метатрон). Великі кінематографічні нагороди («Золотий глобус» і «Еммі») дісталися йому за роль Распутіна в біографічній стрічці Улі Еделя.

 
Кадр з фільму «Робін Гуд - принц злодіїв»

Проте справжня глядацька любов прийшла вже в новому столітті з запуском серії екранізацій саги про Гаррі Поттера. За Рікманом була затверджена партія Северуса Снейпа - мабуть, самого суперечливого героя саги. У виконанні Рікмана цей герой був у числі головних прикрас франшизи: неоднозначний і в той же час по-своєму привабливий.
 
Кадр з фільму «Гаррі Поттер і філософський камінь»

Перемахнувши за сьомий десяток, Рікман, здається, став зніматися тільки частіше. Чергову номінацію на «Еммі» принесла йому робота з американським класиком Джозефом Сарджентом над медичною драмою «Творіння Господнє», хороші відгуки отримала і 47-хвилинна стрічка «Пісня ланчу», де актор знову співпрацював з Еммою Томпсон. Велику увагу аудиторії привернули «Реальне кохання» Річарда Кертіса, «Парфумер» Тома Тиквера, «Суінні Тодд» Тіма Бертона, «Сніжний пиріг» Марка Еванса, «Дворецький» Лі Деніелса і «Аліса в країні чудес», де Рікман озвучував гусеницю.
 
Кадр з фільму «Реальне кохання»

В кінці 1990 року він вдало спробував себе в режисурі з стрічкою «Зимовий гість», яка отримала три призи на Венеціанському фестивалі. З постановкою наступної роботи він не поспішав: другий фільм Рікмана «Версальський роман» вийшов лише в 2014-му.

«Один з найулюбленіших і обожнюваних британських акторів останніх 30 років», - так починає свій некролог видання Guradian, яке перше повідомило про втрату. Навряд чи хтось наважиться оскаржити подібне твердження.

Актора не стало 14 січня.

 
Джерело: kinopoisk.ru
Переклад: kinobox.in.ua
#####