23
БЕР
2016

Фіналу «Дивергента» можуть скоротити бюджет

Скромні фінансові показники картини «Дивергент. Глава 3: Віддана» породили чимало колонок на тему «Підлітковому кіно прийшов кінець». Однак поганий старт фільму в американському прокаті змушує студію Lionsgate подумати над скороченням бюджету четвертої частини.
 
Кадр з фільму «Дивергент. Глава 3: Віддана»

Не можна сказати, що екранізації романів Вероніки Рот з самого початку користувалися великим успіхом. «Дивергент», що вийшов в 2014 році, заробив в світовому прокаті 288 млн при бюджеті в 85 млн. Ніл Бергер знімав першу картину, але потім від проекту відійшов, поступившись місцем Роберту Швентке. Його сиквел «Дивергент. Глава 2: Інсургент» коштував вже 110 млн, але зібрав набагато більше - 297 млн ​​в світі.

Незважаючи на це, Lionsgate, піддавшись популярному тренду, вирішили розділити фінальну книгу на дві частини. «Аллігент» (в українському перекладі «Віддана») став двома фільмами. У лютому цього року, за кілька тижнів до релізу третьої стрічки франшизи, стало відомо, що режисер Роберт Швентке залишає проект. Студія ніяк не прокоментувала відмову постановника працювати далі, але за даними інсайдерів Роберту потрібен відпочинок після напруженої роботи над двома картинами.

 
Перший «Дивергент» не повторив успіх «Голодних ігор»

Зйомки четвертого фільму серії намічені на літо цього року і пройдуть в Атланті. Режисерське крісло займе Лі Толанд Крігер, відомий українському глядачеві за драмою «Вік Аделайн». Але схоже, що Крігер доведеться оперувати меншим бюджетом, ніж його попередникам.

«Дивергент. Глава 3: Віддана» стартував минулого тижня зі слабких 29 мільйонів доларів у себе на батьківщині. Це на 44% менше, ніж прем'єрні збори другої частини. Звичайно, прокат за кордоном принесе фільму додатковий прибуток (в цілому в касі фільму 85 млн), але Lionsgate видніше - студія явно розраховувала на іншу суму при старті. З огляду на, що це вже третій фільм серії, інтерес до продовження мав підвищуватися, а не знижуватися.

 
Актори з «Фантастичної четвірки», з «Термінатора 5» в «Дивергенті 2»

Інсайдери The Hollywood Reporter стверджують, що бюджет фінальної частини франшизи «Дивергент» буде зменшений. Точна сума не розголошується. Третій фільм коштував приблизно ті ж 110 млн доларів, що і другий, а оскільки сценарій четвертого поки не готовий, то його бюджет поки не розрахований.

Аналітики вважають, що підліткові франшизи почали відчувати кризу. Разом з цим, звичка розділяти екранізації останніх частин книг навпіл, починає приносити збитки. Через жадібність студій страждає сюжет, страждає глядач. Очікується, що третій фільм франшизи «Дивергент» збере в світі максимум 200 мільйонів. На погані збори відреагували на Волл-стріт: акції Lionsgate втратили 1,6% в минулий понеділок, опустившись на 36 центів до 22,36 доларів.

 
Кадр з фільму «Дивергент. Глава 3: Віддана»

Четвертий «Дивергент» все ще планується випускати влітку. Але 9 червня 2017 року йому треба битися з такими важкоатлетами як «Всесвітня війна Z 2» і перезапуском «Мумії» з Томом Крузом. Аналітики хитають головами і передрікають четвертому фільму з Шейлін Вудлі грандіозний провал. Втім, у студії ще є час для маневру, а яким він буде, покаже час.
 
Джерело: kinopoisk.ru
Переклад: kinobox.in.ua
#####