02
ТРА
2016

Вілл Феррелл не зіграє Рональда Рейгана

Комедія «Рейган», про виробництво якої було оголошено днями, втратила підтримку Вілла Феррела, який збирався грати президента США. За запевненням представника актора, він і не підписував контракт на участь. Що сталося з проектом і наскільки він виявився образливим? Розбираємося.

Феррелл був приписаний до «Рейгана» буквально пару днів тому. Сюжет коротенько був таким: історія про те, як Рональд Рейган починає другий термін, будучи вже недоумкуватою людиною, тоді як один дуже амбітний інтерн змушений щодня переконувати Рейгана в тому, що він актор, який грає президента у фільмі.

 
На фото: Рональд Рейган

Дочка Рейгана, Патті Девіс, дізнавшись про наміри Феррелла грати її батька, написала відкритий лист актору, в якому говорилося: «Можливо, ви так і залишилися в невіданні щодо хвороби Альцгеймера та інших видів деменції. Можливо, дізнавшись про них побільше, ви знайдете цю тему непридатною для гумору».

«Я бачила, як страх застилав очі батька, а ця людина не боявся нічого, - пише Патті. - Я чула, як голос його тремтів, коли він стояв посеред кімнати і повторював: "Я не знаю, де перебуваю". Я безпорадно спостерігала, як він чіплявся за залишки пам'яті, за слова, які раптово виявлялися недосяжними і віддалялися від нього. Десять довгих років він згасав, забуваючи спогади, забуваючи все, що було йому знайоме. Зрештою, пішов і страх. За ці роки перебувало місце сміху, але гумору - немає».

У минулу п'ятницю асоціація боротьби з хворобою Альцгеймера також розкритикувала проект. «Можливо, кінематографісти знайдуть спосіб зняти комедію про смертельну форму раку або про яку-небудь іншу термінальну хворобу? Пора покласти цьому край». Заступилася і партія республіканців, яку представляв Рональд Рейган: «У голлівудських лібералів немає нічого святого. Альцгеймер - не привід для веселощів. Ми поділяємо точку зору сім'ї Рейгана».

Але наскільки, насправді, образливий фільм «Рейган» для тих, хто страждає на хворобу Альцгеймера і їх родичів? The Hollywood Reporter обзавівся копією сценарію і прочитав його. Нагадаємо, що «Рейган» знаходився в «чорному списку» кращих непродюсоваyних сценаріїв 2015 року, причому на дев'ятому місці. 25 голлівудських продюсерів порахували його гідним для екранізації. Чому ж такий проект викликав бурю негативу? Невже в Голлівуді дійсно не звернули увагу на особливості сюжету?

Майк Розоліо, який написав «Рейгана», дебютував в Голлівуді своєю роботою. Як повідомляє THR, його проект, насправді, дуже добре досліджує особливості хвороби і не виставляє нікого в поганому світлі. Навпаки, це дуже доброзичлива картина, яка в чомусь схожа на комедію «Подружки президента», в якій героїні Мішель Вільямс і Кірстен Данст випадково скидають президента Ніксона.

 
На фото: Вілл Феррел

«Рейган» дійсно передбачає, що 40-й президент США не мав поняття, що він робив під час свого другого терміну. Протагоніст картини - Френк Корден, інтерн з Білого дому, щиро вірить в демократію ідеаліст. Коли Френк готує каву для оточення Рейгана, він випадково чує розмову міністра фінансів Дона Рігана з міністром оборони Каспаром Вайнбергером. «Напишіть для нього все! Навіть його власне ім'я», - кричить Ріган в трубку.

У наступній сцені Френк приїжджає до своїх батьків. І тут в сценарії з'являється одна з ключових сцен. Батько Френка, Джек, проявляє ранні ознаки деменції. Оскільки Френк знайомий з цим, то знає, що батько, будучи любителем бейсболу, може спілкуватися з сім'єю, якщо акуратно звернутися до цієї теми.

Такі знання допомагають герою, коли він виявляється біля Рейгана за кілька секунд до його другої інавгурації. Рейган і Вайнбергер разом з радником президента з нацбезпеки Робертом Макфарлейном в істериці розшукують якогось Марка, про якого постійно запитує президент. Френк розуміє, що «Марк» насправді - мітка (mark), яку малюють на підлозі всім акторам, щоб ті встали на місце. Юнак швидко бере на себе обов'язки «режисера». Рональд Рейган, вважаючи, що той - Френк Капра, почувши слово «мотор», йде на сцену і махає присутнім.

Так Френк намагається тримати президента в формі, підігруючи йому. Наприклад, Рейган приймає Михайла Горбачова за актора Ернеста Боргнайна; пропонує «давайте бомбити Росію» - генерали міркують, не жарт чи це (жарт); скаржиться на вигадану костюмерку Лівію. «Лівію треба прибрати». Це призводить до бомбардувань Лівії.

У фіналі Рейган героїчно виголошує промову біля Бранденбурзьких воріт. Френк і єдина героїня фільму, автор промов Пеггі Нунан, з гордістю спостерігають за президентом.

Одна зі сцен, яка знаходиться ближче до фіналу, підкреслює темну сторону історії політичного цинізму проти ідеалізму. Віце-президент Дік Чейні говорить Френку: «Нам потрібно було обличчя, нам потрібен був голос. Ми вибрали актора і не подумали про це. Зараз 21 століття. Нам не дуже-то і потрібен президент».

The New York Post зазначає, що рішення Феррелла відмовитися від проекту, необов'язково пов'язано з негативною реакцією на нього. Патті Девіс вже прокоментувала відмову актора так: «Яке полегшення дізнатися, що Вілл вирішив не зніматися в цьому фільмі. Не уявляю, як хто-небудь взагалі візьметься за нього».

 
Джерело: kinopoisk.ru
Переклад: kinobox.in.ua
#####