12
ЛИС
2018

Пішов з життя Стен Лі

Творцеві Фантастичної четвірки і Людини-павука було 95 років.

У Лос-Анджелесі на 96-му році життя помер Стен Лі, автор коміксів, творець Людини-павука, Фантастичної четвірки, Халка, Залізної людини і багатьох інших персонажів Marvel.


На фото: Стен Лі

Стен Лі (він же Стенлі Мартін Лібер) народився в Нью-Йорку в 1922 році. Ще дитиною він виявляв тягу до читання і, закінчивши середню школу Девітт Клінтона в Бронксі, почав підробляти написанням некрологів і прес-релізів за Національною програмою туберкульозного центру. Паралельно він доставляв сендвічі і продавав New York Herald Tribune.

У 1942 році Лі закликали в армію, де він прослужив до 1945 року. Повернувшись з війни, він влаштувався в видавництво коміксів Timely Comics. Разом з кількома художниками Лі зайнявся створенням нових персонажів і незабаром назавжди змінив індустрію.

Саме стараннями Лі (у співпраці з Джеком Кірбі і Стівом Дітко) на світ з'явилися такі персонажі як Халк, Залізна людина, Шибайголова і Людина-павук, а також всесвітньо відомі команди супергероїв: Фантастична четвірка, Месники і Люди Ікс. Згодом Timely Comics перетворилося в Marvel Comics, а Лі став на чолі нового видавництва.

Коли комікси почали масово екранізувати, Лі став регулярно з'являтися у фільмах в невеликих камео. Його можна бачити в практично у всіх картинах, заснованих на коміксах Marvel від «Людей Ікс» до «Вартових галактики».

 
#####